Az eredeti receptet Bjkata blogjában találtam, aztán kicsit átvariáltam a magam kedvére.
Habos, könnyű, csokis, és nagyon sok lesz belőle. Sok időbe telik elkészíteni mert szöszölős, de megéri:-)
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
30 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 db tojássárgája
0.5 csomag sütőpor
0.5 citromból nyert citromhéj
Lágy tésztát gyúrunk, és egy órán át hagyjuk pihenni a hűtőben. Utána kisodorjuk, szaggatjuk- általában kör alakúra, de húsvét lévén tojás alakúra, és előmelegített sütőben sütjük. Akkor lesz finom puha, ha nagyon világosra sütjük!
Hozzávalók a habhoz:
5 db tojás fehérje- házit használok, ha bolti, legyen 6 db
1 dl víz
45 dkg cukor
mandula aroma
0.5 citromból nyert citromlé
A vízből és 25 dkg cukorból szirupot főzök, jó sokáig, hogy a víz had párologjon. Mikor kész, löttyintek bele a mandula aromából. A tojásfehérjét felverem, mikor kemény, a maradék cukrot hozzáadom és tovább verem. Majd gőz fölé teszem, és lassan adagolva a szirupot adom hozzá, miközben lassan, a legkisebb fokozaton verem tovább. Kb 20 perc múlva kemény, főtt habom lesz.
A fele linzer tojást leteszem tálcára, és a habból kupacokat halmozok rá. A másik felét olvasztott csokiba mártom, és ráteszem a habra. Cukorral, cukormázzal díszítem.