Saját fejlesztés, amit eddig bárki megkóstolt elolvadt:-) Ha megkérdezem a családom, milyen torta legyen, mindig ezt választják. Úgyhogy már így kérdezem: milyen tortát szeretnél, kivéve karamell?
A siker nem marad el soha, különleges, egyedi, krémes, roppanós, kérek még egy szeletet:-)!
Hozzávalók:
1 piskóta: lehet boltban vásárolt, vagy házi piskóta
30 dkg kristálycukor
1 vanília puding
4 dl tej
0,5 l tejszínhab
Ha tejszínnel szeretnéd bevonni és díszíteni akkor még 2 dl tejszín
Ha fondannal, burkolómasszával, marcipánnal...stb akkor nem szabad tejszínnel körbe kenni a kész tortát mert lecsúszik róla a massza. Ebben az esetben vajkrémmel kell bekenni a kész tortát.
A vajkrémhez:
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1-2 evőkanál víz
Elkészítés
A piskótát három felé vágom, és az alsó és középső karikát kiteszem az asztalra.
20 dkg cukrot egy lábosba mérek és addig melegítem, míg barna karamell lesz belőle. Leveszem a tűzről, és egy evőkanállal kevergetve megvárom pár perc alatt, hogy kicsit kihűljön, mézesebb állagúra sűrűsödjön.
Ekkor rákanalazom minden kanál karamell után azonnal elsimítva a két piskóta lapra.
Mindegyik tetején így 2-3 mm roppanós réteget létrehozva. Nagyon kell vigyázni, mert forró és hamar köt és ha túl vastag lesz nem lehet elvágni, ha túl vékony, nem lehet észrevenni a tortában...
Hagyom kihűlni, megkeményedni.
A maradék 10 dkg cukrot beleteszem ugyanebbe a lábosba, ami már üres, de még karamelles, és szintén felteszem a tűzre karamellizálódni. A tejet a vaníliapudinggal elkeverem csomómentesre, és mikor a karamell szép sötét barna, lassan adagolva hozzáöntöm a pudingos tejet.
Forrni fog, sisteregni, megkeményedni a cukor. Semmi baj, tovább kell melegíteni, szépen el fog olvadni, és mikor felforr pár keverés után sűrű karamell pudingot kapunk. Isteni az illata :-)
A tejszínt keményre verem. ( Igazi tejszínnel nagyon finom de azt nagyon sokáig kell verni habfikszálóval. Ha tuti szép tortát szeretnénk lehet növényivel is. Hulala, Megle. Könnyebb velük dolgozni)
Kb 3-4 evőkanál tejszínt a kihűlt karamell krémbe keverek, míg kemény de könnyű krém nem lesz.
A tortát összeállítom.
Piskóta, amin rajta van a roppanós karamell réteg, karamellkrém, tejszín. Piskóta, amin van a roppanós réteg, újra karamell krém, tejszín, és a tetejére az üres piskóta. És beburkolom.
A roppanós réteg nem sokáig marad roppanós. Mikor frissen esszük, így nagyon különleges. Ha másnap vagy később még van a tortából már puhára olvad, amitől az egész piskóta karamell ízű lesz. Úgy is nagyon finom.
Itt karamell ganage-val burkoltam. ( 10 dkg cukrot karamellizáltam, majd 4 dl állati tejszínnel felöntöttem, és felforraltam. Miután langyosra hűlt, leöntöttem vele a tortát.
Itt tejszínnel burkoltam és húzott cukorból készítettem a leveleket és a rózsákat.