Roppanós Karamell Torta
2015. január 16. írta: Csillcsi

Roppanós Karamell Torta

Saját fejlesztés, amit eddig bárki megkóstolt elolvadt:-) Ha megkérdezem a családom, milyen torta legyen, mindig ezt választják. Úgyhogy már így kérdezem: milyen tortát szeretnél, kivéve karamell?

A siker nem marad el soha, különleges, egyedi, krémes, roppanós, kérek még egy szeletet:-)!

Hozzávalók:

1 piskóta: lehet boltban vásárolt, vagy házi piskóta
30 dkg kristálycukor
1 vanília puding
4 dl tej
0,5 l tejszínhab

Ha tejszínnel szeretnéd bevonni és díszíteni akkor még 2 dl tejszín

Ha fondannal, burkolómasszával, marcipánnal...stb akkor nem szabad tejszínnel körbe kenni a kész tortát mert lecsúszik róla a massza. Ebben az esetben vajkrémmel kell bekenni a kész tortát.

A vajkrémhez:

25 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1-2 evőkanál víz

Elkészítés

A piskótát három felé vágom, és az alsó és középső karikát kiteszem az asztalra.

20 dkg cukrot egy lábosba mérek és addig melegítem, míg barna karamell lesz belőle. Leveszem a tűzről, és egy evőkanállal kevergetve megvárom pár perc alatt, hogy kicsit kihűljön, mézesebb állagúra sűrűsödjön.

Ekkor rákanalazom minden kanál karamell után azonnal elsimítva a két piskóta lapra.

Mindegyik tetején így 2-3 mm roppanós réteget létrehozva. Nagyon kell vigyázni, mert forró és hamar köt és ha túl vastag lesz nem lehet elvágni, ha túl vékony, nem lehet észrevenni a tortában...

Hagyom kihűlni, megkeményedni.

A maradék 10 dkg cukrot beleteszem ugyanebbe a lábosba, ami már üres, de még karamelles, és szintén felteszem a tűzre karamellizálódni. A tejet a vaníliapudinggal elkeverem  csomómentesre, és mikor a karamell szép sötét barna, lassan adagolva hozzáöntöm a pudingos tejet.

Forrni fog, sisteregni, megkeményedni a cukor. Semmi baj, tovább kell melegíteni, szépen el fog olvadni, és mikor felforr pár keverés után sűrű karamell pudingot kapunk. Isteni az illata :-)

A tejszínt keményre verem. ( Igazi tejszínnel nagyon finom de azt nagyon sokáig kell verni habfikszálóval. Ha tuti szép tortát szeretnénk lehet növényivel is. Hulala, Megle. Könnyebb velük dolgozni)

Kb 3-4 evőkanál tejszínt a kihűlt karamell krémbe keverek, míg kemény de könnyű krém nem lesz.

A tortát összeállítom.

Piskóta, amin rajta van a roppanós karamell réteg, karamellkrém, tejszín. Piskóta, amin van a roppanós réteg, újra karamell krém, tejszín, és a tetejére az üres piskóta. És beburkolom.

A roppanós réteg nem sokáig marad roppanós. Mikor frissen esszük, így nagyon különleges. Ha másnap vagy később még van a tortából már puhára olvad, amitől az egész piskóta karamell ízű lesz. Úgy is nagyon finom.

Itt karamell ganage-val burkoltam. ( 10 dkg cukrot karamellizáltam, majd 4 dl állati tejszínnel felöntöttem, és felforraltam. Miután langyosra hűlt, leöntöttem vele a tortát.

torta_1.jpg

Itt tejszínnel burkoltam és húzott cukorból készítettem a leveleket és a rózsákat.

torta.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csillcsi.blog.hu/api/trackback/id/tr547078825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wozizi 2017.02.09. 16:02:15

El se tudom mondani, hogy a Csillcsi karamell tortája milyen finom! Egyszerűen csúúúúcccccccs . Már utálja csinálni, mert örökkön örökké minden családtagunk ezt kéri :) Köszi Csillcsi
süti beállítások módosítása